Agenda

Dialoogbijeenkomst: dementie verbeeld

Datum

Tijd

dementiebeeld Parool+plaatje bij beelden van dementie

Als afbeeldingen helpen een werkelijkheid te schetsen waarbinnen we een tekst begrijpen, welke werkelijkheid wordt er dan door die afbeelding uitgedragen? En welke mensbeelden liggen daaraan ten grondslag?
Afgelopen 21 september, op Wereld Alzheimerdag, verscheen in het Parool het artikel “Mensen helpen met dementie: hoe moet dat eigenlijk?” Het was geschreven door Laura Vermeulen (promovenda in het Partnership) en Mart van de Vegt (Laura’s respondent). Het artikel had verwezen naar het thema van de dag, de ‘dementievriendelijke samenleving’. Het had betoogd dat mensen met dementie misschien geen eigen “vriendelijkheid” nodig hebben, dat zij misschien niet zo anders zijn dan alle andere mensen.
De auteurs waren blij met de plaatsing van het stuk. Maar ze waren ook geschrokken: “Waarom deze beangstigende illustratie?” vroeg Laura. “Ik vind het kwetsend,” zei Mart. “Net alsof ik er zo uit zie.” Op de tekening boven het artikel stond een oude man met stoppelbaard afgebeeld. Hij keek verdrietig en er rustte een grote, anonieme hand op zijn schouder. De man leek kwetsbaar te zijn, en met dwingende hand hulp te krijgen. Niet het beeld dat de auteurs over hadden willen brengen.
In artikelen die wij lezen werken tekst en afbeelding samen om de boodschap van het stuk over te dragen. Teksten communiceren het verhaal. Afbeeldingen en tekeningen helpen om de werkelijkheid te schetsen waarbinnen de lezer dit verhaal moet begrijpen. De tekening bij het artikel was niet de enige afbeelding die door mensen met dementie als kwetsend wordt ervaren. Het beeld van het scheermes, de lipstick, thermometer en het make-up penseel, dat lang door de Alzheimerstichting werd gebruikt om fondsen te werven riep vergelijkbare gekwetste reacties op, op een inloophuis voor mensen met dementie.

Tijdens deze dialoogbijeenkomsten presenteren promovendi van het Partnership voor Langdurige Zorg en Dementie samen uiteenlopende manieren waarop mensen met dementie worden afgebeeld. Vragen die centraal staan zijn: Wat doen afbeeldingen met ons? Op welke mensbeelden bouwen zij voort? En hoe doe je dat, een minderheidsgroep afbeelden zonder je te beroepen op de stereotypen waarin zij bij het bredere publiek bekend zijn?

Locatie: Zwanenburgwal 206, 1011 JH, Amsterdam
Tijd: 18.30 soep en brood; 19.00 aanvang programma. Rond 21.00 wordt het programma afgerond.
Aanmelding: U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar l.h.vermeulen@uva.nl
 

 

Veelgezochte pagina’s